Другого грудня у Вінниці провели майстер-клас «Їж
розумно» у рамках проекту НОК України «Olympic Lab»
(«Олімпійська лабораторія»). Захід пройшов у
ресторані “Marmaris”, який приєднався до олімпійського                                          руху на Вінниччині та допоміг у проведенні цього свята.                              Організатором виступило відділення НОК України
у Вінницькій області. На нього були запрошені провідні
місцеві велосипедисти віком 9 – 13 років. Майстер-клас
відкрив голова обласного відділення НОКУ дворазовий
срібний олімпійський призер Павло Хникін.
– Проект «Olympic Lab» започаткував Національний
олімпійський комітет. Він проводиться не лише в Україні, а й
в інших країнах світу, – сказав Павло Хникін. – Ми вперше
у Вінниці організовуємо одну з активностей у рамках
проекту – «Їж розумно». Вирішили зробити захід для
цільової аудиторії – велосипедистів, які мають певні
здобутки. В подальшому плануємо, щоб відповідні фахівці
ділилися секретами здорового харчування із юними
боксерами, плавцями тощо.

        Свої поради щодо здорового харчування школярам надали
олімпійський призер з велоспорту, неодноразовий чемпіон
світу, екс-рекордсмен світу Сергій Чернявський і призер чемпіонату
Європи, міжнародних та всеукраїнських змагань, екс-член
професійного клубу «ISD» Владислав Кремінський. Зірки
розповіли про свої спортивні досягнення. Зокрема, Сергій
Чернявський згадував про срібну олімпійську вершину, а
його виступи можна було побачити на великому екрані. Він
наголошував, що необхідно було підвести себе до
олімпійського старту з мінімальною вагою. Складно було
втриматися від смачної їжі навіть в їдальні олімпійського
селища, а обирати доводилося найменш калорійне.
– Це обезжирені ряжанки, йогурти, салати. Їсти необхідно
було мінімальну кількість. Зрозуміло, юним спортсменам не                               потрібно дотримуватися цього, адже їх організм зростає, –
каже Сергій Чернявський.

        Під час передолімпійського тренувального процесу на
сніданок Сергій Чернявський випивав чашку чаю, їв
булочку с джемом і маслом. На обід – овочевий суп на воді,
на вечерю – макарони з сиром, яйцем і кониною (вона має
найменше жиру) та салати (без помідорів). Така їжа
допомагала втрачати вагу і позбавлятися жирового шару.
Владислав Кремінський каже, що за останні роки підхід до
спортивного харчування мало в чому змінився. Зранку він
радить спортсменам харчуватися кашами (найкорисніша –
вівсянка з кип’ятком чи йогуртом), зелений чай (в жодному
разі не кофе!) з вафлями; допускається одне варене яйце.
– На обід бажано їсти і перше, і друге блюдо. Але небагато і
без хліба. Зокрема, легкий нежирний суп і кашу. М’ясо
перед тренуванням не варто вживати, адже воно
перетравлюється вісім годин. На вечерю переважно мають
бути білки – будівельний матеріал для м’язів. Це варене чи
печене нежирне мясо – приміром, куряча грудка. А також
нескладний гарнір – хоча б салат з буряка, який допомагає
кровоносній системі, – розповідає Владислав Кремінський.
– Пити можна магазинне (нежирне) молоко, кефір або
мінералку. В жодному разі не солодку воду та взагалі
солодке не рекомендовано.

        Учасники майстер-класу і почесні гості поласували
приготовленим дітьми овочевим салатом із натуральною
бринзою та спагеті зі шпенатом. Після цього отримали                                       пам’ятні сувеніри відділення НОК України у Вінницькій області.
– Знаю, що салати приносять користь спортсменам, і часто
їх їм. У них мені особливо подобаються оливки, бринза,
огірки, перчик. Фаст-фуди батьки не купляють, та й
солодкого їм небагато. Взагалі готовий відмовитися від
солодощів для того, щоб стати чемпіоном світу, – каже 9-
річний велосипедист Андрій Качер.

Відеозвіт

SHARE

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here